Spirale cu dovleac
90 min
4 persoane
Mediu
Ingrediente
  • 6 linguri ulei de măsline
  • 1 ceapă roșie mare
  • 1 dovleac mediu (aprox 400 gr)
  • 5-6 căței de usturoi
  • 1 ardei kapia
  • 1/2 linguriță fulgi de chili
  • 3 fire de cimbru
  • 1 fir de rozmarin
  • sare și piper după gust
  • 6 felii de prosciutto
  • 130 gr ricotta
  • 80 gr cheddar
  • 40 gr parmezan
  • 400 gr spirale Monte Banato
Mod de preparare

Pasul 1: Se curăță dovleacul de coajă și apoi se taie cubulețe. Mai apoi se curăță ceapa roșie, se taie în jumătate și apoi se taie felii. 

Pasul 2: Apoi, se golesc cubulețele de dovleac și ceapa roșie într-o tavă cu hârtie de copt și se adaugă ardeiul kapia și cățeii de usturoi curățați. 

Pasul 3: Mai apoi, se presară cimbru (2 fire) și rozmarin și se condimentează cu fulgii de chili, piper și sare și se stropesc legumele cu 4 linguri de ulei de măsline. 

Pasul 4: Se dau legumele la cuptor, la 180°C, pentru aproximativ 40 de minute, după care se verifică dacă dovleacul e copt și se mai lasă la cuptor dacă e nevoie (în funcție de cât de mari ați tăiat cubulețele).

Pasul 5: Înainte de a fi gata, se așează și feliile de prosciutto peste legume și se mai lasă cam 10 minute la cuptor, să devină crocante.

Pasul 6: Înainte de a prepara sosul, se pune apă la fiert, iar când începe să clocotească, se adaugă puțină sare și se pun spiralele Montebanato la fiert, cam 6 minute. Înainte de a le strecura, puneți într-un pahar cam 5 polonice de apă în care au fiert pastele. 

Pasul 7: Mai apoi, se iau feliile de prosciutto crocante din tavă și se pun separat, pe o farfurie. Restul legumelor se golesc într-un bol, ardeiul kapia se curăță și el de coajă și semințe și se adaugă și el în bol, iar apoi se pune ricotta peste și se dau toate în blender să rezulte o pastă cremoasă.

Pasul 8: Se pun apoi  2 linguri de ulei de măsline într-o tigaie și se adaugă câteva frunze de cimbru și pasta de dovleac. Se adaugă apoi paharul de apă în care au fiert pastele și se amestecă să se omogenizeze. 

Pasul 9: Pentru o consistență cremoasă, se adaugă cheddarul ras și parmezanul și se mai condimentează cu sare și piper.

Pasul 10: Mai apoi, se adaugă spirarele Montebanato și se amestecă bine, să se îmbrace în sos cremos. După 2-3 minute, se iau de pe foc și se servesc. 

Pasul 11: Se decorează cu bucățele de prosciutto crocant, parmezan presărat deasupra și câteva frunze de cimbru și se servește imediat. 

Poftă bună, spor la gătit și nu uitați să fiți creativi cu produsele Monte Banato!

Încearcă și alte rețete