Lasagna cu hribi și linte roșie
130 min
8 persoane
Mediu
Ingrediente
  • 200gr foi lasagna Monte Banato
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1 ceapă roșie mare
  • 2 morcovi
  • 2 tije de țelină Apio
  • 2 căței de usturoi
  • 2 lingurițe de boia afumată
  • 300gr hribi
  • 8 ciuperci shitake deshidratate
  • 1 linguriță oregano
  • 1 linguriță cimbru
  • piper după gust
  • 3 linguri pastă de roșii
  • 200ml vin roșu
  • 2 frunze de dafin
  • 450gr sos de roșii
  • 150ml supă de legume
  • 400gr linte
  • 50gr unt
  • 50gr făină
  • 600ml lapte
  • sare și piper
  • 1 lingură muștar Dijon
  • 350gr cheddar
  • 100gr cheddar
Mod de preparare

Pasul 1: Se pune apă fierbinte peste ciupercile shitake deshidratate și se lasă cam 20-30 de minute să se hidrateze.

Pasul 2: Se încinge uleiul de măsline și adaugă ceapa roșie tocată mărunt, morcovul ras și țeina Apio tăiată cubulețe și se călesc toate timp de 4-5 minute, iar apoi se adaugă usturoiul tocat mărunt, sarea și boiaua afumată și se amestecă bine. 

Pasul 3: Apoi, se feliază ciupercile shitake și se păstrează feliile cele mai mari, cele din mijloc pentru decor, la final. Vor fi nevoie cam de 20-25 de felii. Restul, se taie cubulețe și se adaugă împreună cu hribii tăiați cuburi în amestecul de legume. 

Pasul 4: Mai apoi, se condimentează cu oregano, cimbru și piper și se amestecă bine.

Pasul 5: Se adaugă apoi pasta de roșii, vinul roșu, frunzele de dafin, sosul de roșii și supa de legume și se lasă să firbă cam 25-30 de minute. 

Pasul 6: Se adaugă la final lintea (folosiți din conservă ca să nu fie nevoie să fiarbă mult) și mai lăsați cam 10 pe foc.

Pasul 7: Pentru sos, se topește untul într-o oală încinsă, apoi se adaugă făina și se amestecă să se prăjească puțin ca să prindă un gust deosebit. Se adaugă apoi laptele cald, timp în care se amestecă continuu cu un tel în formă de pară. 

Pasul 8: Mai apoi, se contimentează cu sare și piper, se adaugă muștarul Dijon și cheddarul ras și se amestecă bine până se îngroașă, iar apoi se ia de pe foc.

Pasul 9: Pentru asamblare, se folosește o tavă dreptunghiulară (dimensiuni aproximative: 25 x 18 cm). Se golesc câteva linguri de sos pe fundul tăvii și se întinde sosul peste tot, după care se așează un strat de lasagna.
Pasul 10: Peste foile de lasagna se întinde un strat de sos de ciuperci cu linte, iar apoi se mai întind câteva linguri de sos alb peste. 

Pasul 11: Se repetă cu straturi de foi de lasagna, sos de ciuperci cu linte și sos alb, până se umple tava. Peste ultimul strat se pune sos alb, apoi se presară cheddar, iar la final se decorează cu feliile de ciuperci păstrate. Se așează feliile de ciuperci, pe 3 rânduri, din loc în loc, cât să arate delicios.

Pasul 12: Se dă lasagna la cuptor, la 180°C, timp de aproximativ 35-45 de minute, cât să se rumenească puțin deasupra, iar apoi se servește!

Poftă bună, spor la gătit și nu uitați să fiți creativi cu produsele Monte Banato!

Încearcă și alte rețete